hitta goda roten

hitta goda roten

MåBraFestival i Umeå

InspirationPosted by Helena Isaksson Wed, October 19, 2016 14:29:49
Jag blir glad när jag träffar människor som vill göra gott i världen. Det är sådana människor jag vill samarbeta med. Susanne Perneholm är en sådan människa.

En fikaträff med henne har resulterat i att jag kommer att vara med som utställare på MåBraFestivalen den 12 november på Nolia i Umeå.

Jag är också glad över att Anders Magnusson, som har grundat Svenska Institutet för Sorgbearbetning där jag har utbildat mig, kommer att föreläsa. Hans föreläsningar är ofta fullsatta och mycket uppskattade.

Jag kommer att ha en prova på aktivitet under rubriken "Våga fråga". Där kommer jag, tillsammans med andra, att på olika sätt visa hur vi kan hjälpa varandra när vi har det svårt genom att våga fråga och våga lyssna. Det är så enkelt och kan samtidigt vara så svårt.

Läs om MåBraFestivalen på www.mabrafestivalen.wordpress.com och om Anders Magnusson och Svenska Institutet för Sorgbearbetning på www.sorg.se.

Hoppas vi ses den 12 november!

Med glädje
HelenaSe min nya hemsida www.helenaisaksson.com
  • Comments(0)//www.hittagodaroten.se/#post29

Programmet för sorgbearbetning

SorgbearbetningPosted by Helena Isaksson Tue, September 13, 2016 18:13:41

Sorg är en normal och naturlig reaktion på en förlust av något slag eller slut på ett välkänt livsmönster. Det som oftast förknippas med sorg är dödsfall och separationer. Andra exempel på förluster som kan orsaka sorg är en förlorad vän, övergrepp, svek, konflikter, mobbning, missbruk eller att något i livet inte blev som man hade tänkt sig.

Tittar man på samhället i allmänhet så blir det tydligt att vi får lära oss mycket om hur vi skaffar oss saker men väldigt lite om hur vi kan hantera förluster, besvikelser och livsförändringar. Vilket kan leda till problem och ohälsa både för den enskilde och för samhället.

Programmet för Sorgbearbetning
Programmet för sorgbearbetning är en konkret metod för känslomässig läkning vid dödsfall, separationer och andra förluster. Den bygger på mer än 35 års beprövad erfarenhet av att hjälpa människor i sorg och utvärderingar visar på både god och hållbar effekt.

Metoden är ett pedagogiskt handlingsprogram med tydliga ramar och övningar som har ett känslomässigt fokus. Vi talar inte bara om känslor utan synliggör och kartlägger de känslor som påverkar eller har påverkat oss. Mer information om metoden hittar du på: www.sorg.se

Vad är nyttan med metoden?
Effekten av programmet är en lättnad över att ha fått göra ett avslut och därmed kunna sluta älta samt känslan av försoning över det man varit med om. En annan effekt är återfunnen kommunikation som bidrar till bättre relationer samt en ökad förståelse för vårt eget och andras handlande. Metoden ger verktyg för att hantera framtida förluster och sorger.

Kursstart: så snart gruppen är fylld.
Plats: FBE konsult Östra Rådhusgatan 8 Umeå
Kursledare: Helena Isaksson
Kurslängd: åtta veckor och en återträff efter ca en månad
Tid: en kväll i veckan klockan 18.00–20.30 samt 1-2 timmar/vecka för hemuppgifter. Kursen genomförs i grupp i en trygg och tillåtande miljö med sekretess.
Ingår: boken Sorgbearbetning, fika och support av kursledaren mellan träffar.
Investering/kostnad: 5900 kronor inklusive moms för privatperson, 5900 kronor exklusive moms för företag/organisation.

Bra att veta: det finns arbetsgivare som är positiva till att betala både med tanke på friskvård och med tanke på rehabilitering. Hör med din arbetsgivare eller annan berörd person. Du kan även kontakta mig så berättar jag mer om möjlighet till ekonomisk hjälp. Det går även bra att dela upp betalningen.


Tveka inte att höra av dig för information och anmälan.Helena Isaksson
Leg sjuksköterska och certifierad handledare i sorg/förlust bearbetning

073-821 84 32 eller
helena@hittagodaroten.se"Sorgbearbetning handlar om kommunikation, att säga det som inte blivit sagt"

"Sorgbearbetning handlar till stor del om att bli hörd"
  • Comments(0)//www.hittagodaroten.se/#post28

Idag tre år sedan start!

SorgbearbetningPosted by Helena Isaksson Fri, August 26, 2016 14:27:51
Den 26 augusti 2013 startade jag min pilotkurs i sorg/förlust bearbetning. Vilken resa det varit!

Så glad över att denna metod är så enkel, tydlig, respektfull, kärleksfull och kraftfull.

Dessutom glad över att arbetsgivare ser att det är en hjälp för sina anställda, att få gå denna kurs/handlingsprogram. För att bearbeta förluster av alla olika slag med en metod som ger ett bestående resultat.

Anmälningar börjar komma in till nästa kurs, som vanligt utan marknadsföring, utan som "ringar på vattnet" eller genom "mun till mun metoden".

Kvinnor och män mellan 19 och 70 år har valt att vara med. För att ta reda på hur deras förluster har påverkat livet och hur de har hanterat sin livssituation. För att sedan kunna göra ett avslut/bokslut och gå vidare i livet med ny livsglädje.

Jag startar nästa kurs när den är full. Hör av dig om du vill veta mer!Omdömen av kursdeltagare


"Det som varit till hjälp för mig under kursen har varit att jag lärt mig att ta kontroll över effekterna av det som jag varit med om"

"Jag har accepterat att detta har hänt mig och lagt händelserna bakom mig, jag har inte gömt dem"

"Jag har fått redskap för att släppa taget om smärtan och ta farväl av den relation som jag bearbetat"

"Helena styrde upp kursen på ett varmt, professionellt och lugnt sätt. Jag kan varmt rekommendera Helena som kursledare och även själva kursen"

"Kursledaren väjer inte för svåra samtal utan är helt trygg med sin egen roll och med metoden"

"Nyttan med kursen har varit att jag fått lugn och ro. Jag blir mindre störd även om relationen fortfarande är som den är. Men jag känner mig lugnare"

"Det bästa jag varit med om!"Med glädje
Helena


  • Comments(0)//www.hittagodaroten.se/#post27

Nytt tillfälle!

SorgbearbetningPosted by Helena Isaksson Wed, April 20, 2016 22:11:49
Så fort tiden har sprungit iväg.

För tre år sedan kom jag hem från Stockholm efter en mycket intressant och givande utbildning. Jag var så glad!

På livets slingrande vägar hade jag hittat Svenska Institutet för Sorgbearbetning. Det är ett utbildningsföretag som tillhandahåller en metod för känslomässig läkning efter olika typer av förluster.

Under utbildningen så hade jag bearbetat relationen till min pappa som tog sitt liv när han endast var 53 år gammal. Jag visste att metoden hade hjälpt mig eftersom jag kunnat släppa ett tungt bagage som jag gått och burit under så många år.

Nu ville jag hjälpa andra. Men hur skulle jag gå vidare, det var frågan.

Jag hade då en inkubatorplats för företagare på Krenova och samlade mina fina kollegor
i konferensrummet för att få hjälp av deras kloka tankar och synpunkter. Många frågor och svar bollades fram och tillbaka och den avslutande meningen blev "Starta en pilotkurs".

Sagt och gjort!

Jag inbjöd till en informationskväll på Krenova och halva pilotkursen fylldes genast.

Jag startade pilotkursen i augusti 2013 med sex deltagare. Det var en fantastisk och spännande resa. Och utvärderingarna från kursdeltagarna talade sitt tydliga språk. Detta var något som verkligen var till hjälp. På riktigt.

Sedan har det spridits som ringar på vattnet. Kursdeltagare berättar för andra om den hjälp de fått av att vara med på kursen. Det är fantastiskt!

Så....

Nu ser jag fram emot att starta kurs nummer tolv. Och det ska bli så härligt att åter få följa människor som tar ett ansvar för sin hälsa och sitt välmående. För allt börjar med oss själva eller hur?


  • Comments(0)//www.hittagodaroten.se/#post26

Hur gör jag när jag förlorat något viktigt?

SorgbearbetningPosted by Helena Isaksson Wed, March 02, 2016 13:56:34

När vi hör ordet sorg tänker vi oftast på att det är någon som har dött. Någon som försvunnit från oss. Någon som vi saknar i våra liv. Någon som vi skulle göra mycket för att få tillbaka. Kanske att få säga allt det där som inte blev sagt. Allt det där som inte hann klaras upp.

Det kan också vara så att vi förlorat en person genom dödsfall där vi hann ta farväl, där allt blev sagt. Där saknaden finns hela tiden, men där det inte finns något som känns ouppklarat.

Nu är det inte i första hand dödsfall jag tänker på när frågan ställs ”hur gör jag när jag förlorat någon eller något?"

Utan jag tänker på allt det som är viktigt för oss och det som vi kan förlora. Vi kan förlora vår tillit till andra människor om vi varit med om en mobbningssituation eller ett övergrepp av något slag. Vi kan förlora vår livsglädje om vi har en anhörig som missbrukar. Vi kan förlora vår arbetsglädje om vi varit med om en konflikt på vår arbetsplats. Vad händer med oss om den person vi älskar och delar livet med lämnar oss? Om vi behöver flytta och lämna en trygg hemmiljö? Om vi inte får träffa våra barn så ofta som vi vill?

Det kan även vara så att vi upptäcker att våra föräldrar inte gjort det jobb som en förälder ska göra. Nämligen att alltid finnas där för sitt barn med kärlek och omtanke. Och det kan tänkas att vi upptäcker att vi själva inte varit den förälder vi vill vara. Att bli sviken och att själv svika.

Sedan kan vi ha brustna drömmar och förhoppningar som är grusade. Det som vi verkligen önskade skulle hända, det hände inte. Däremot hände det som vi inte ville skulle hända.

Ja listan kan göras hur lång som helst. Och allt det här gör något med oss. Vi vet alla hur det känns i kroppen när vi tvingas vara med om en förlust av något slag. Eller en livsförändring som vi inte själva valt.

Så…frågan som är bra att ställa till sig själv....hur gör jag när jag förlorat någon eller något som är viktigt för mig? Eller upptäcker att jag saknar något som jag aldrig haft?  • Comments(0)//www.hittagodaroten.se/#post25

Min pappas synliga spår

InspirationPosted by Helena Isaksson Sun, November 08, 2015 19:02:12

Min vän skickade ett sms och frågade om jag läst om Mandor i gårdagens Västerbottens Kuriren. Mitt svar blev "Mandor? Min pappa?" Han har nämligen varit död i 28 år.

Det visade sig att det fanns ett reportage om Hotell Lappland i Lycksele. Och att det var affärsmannen Mandor Isaksson som kom med tanken om ett hotell på Korpberget. Det var också han som en lördag åkte upp till Hotell Nordkalotten i Luleå för att presentera tanken för Hilding Holmqvist. Det var Hilding som sedan blev den som byggde hotellet.

Allt det här vet jag. Jag vet också att min pappa höll ett tal när hotellet invigdes. Ett tal där han var mycket glad och stolt över att hans dröm hade blivit verklighet.

Reportaget gjorde något med mig. Dels kom saknaden efter en älskad pappa och dels kom stoltheten över vad han fick vara med om. Vad han fick bidra med.

Så idag på Fars Dag så vill jag hedra min älskade pappa Mandor Isaksson.


Pappa
Tack för allt du gjort både för mig och för hela din familj.
Tack för vad du gjorde när du hade en vision om en mötesplats i Lycksele.

Jag älskar och saknar dig.

Din dotter
Helena
  • Comments(0)//www.hittagodaroten.se/#post24

Dags att släppa känslomässigt bagage?

SorgbearbetningPosted by Helena Isaksson Wed, October 21, 2015 17:34:51

Dags att göra sig av med känslomässigt bagage?  • Comments(0)//www.hittagodaroten.se/#post23

Läker tiden alla sår?

SorgbearbetningPosted by Helena Isaksson Wed, April 15, 2015 23:31:16
Vad är sorg?
Sorg är en normal och naturlig reaktion på en förlust av något slag eller slut på ett välkänt livsmönster. Det som oftast förknippas med sorg är dödsfall och separationer. Andra exempel på förluster som kan orsaka sorg är en förlorad vän, övergrepp, svek, konflikter, mobbning, missbruk eller att något i livet inte blev som man hade tänkt sig.

Tittar man på samhället i allmänhet så blir det tydligt att vi får lära oss mycket om hur vi skaffar oss saker men väldigt lite om hur vi kan hantera förluster, besvikelser och livsförändringar. Vilket kan leda till problem och ohälsa både för den enskilde och för samhället.

Programmet för Sorgbearbetning
Programmet för sorgbearbetning är en konkret metod för känslomässig läkning vid dödsfall, separationer och andra förluster. Den bygger på mer än 35 års beprövad erfarenhet av att hjälpa människor i sorg och utvärderingar visar på både god och hållbar effekt.

Metoden är ett pedagogiskt handlingsprogram med tydliga ramar och övningar som har ett känslomässigt fokus. Vi pratar inte bara om känslor utan synliggör och kartlägger de känslor som påverkar eller har påverkat oss. Mer information om metoden hittar du på: www.sorg.se

Vad är nyttan med metoden?
Effekten av programmet är en lättnad över att ha fått göra ett avslut och därmed kunna sluta älta, samt känslan av försoning över det man varit med om. En annan effekt är återfunnen kommunikation som bidrar till bättre relationer samt en ökad förståelse för vårt eget och andras handlande. Metoden ger verktyg för att hantera framtida förluster och sorger.Tveka inte att höra av dig till mig!

Helena Isaksson
Leg sjuksköterska och certifierad handledare i sorg/förlust bearbetning

073-821 84 32 eller
helena@hittagodaroten.se


  • Comments(0)//www.hittagodaroten.se/#post22
Next »